Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG. Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż w połowie przypadków manifestuje się od strony układu pokarmowego. Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita. Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi, a ważną rolą jelit jako elementu układu odpornościowego jest rozpoznanie, co jest bezpieczne, a co stanowi zagrożenie dla organizmu. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita, pokarmy w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego. Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte mogą być narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo skomponowana. Choroby o podłożu autoimmunologicznym jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, czy łuszczyca wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem układu odpornościowego. Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i zmiana żywienia wpłynie na regenerację śluzówki jelita i wyciszy nadmierną odpowiedź odpornościową organizmu, co w konsekwencji pozwoli na wyciszenie objawów choroby autoimmunologicznej. Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa w wielu przypadkach jest zjawiskiem, które może trwać latami i prowadzić do kumulacji w organizmie wielu niekorzystnych zmian, rozregulowując podstawowe procesy metaboliczne i hormonalne. Nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej. Wykonując badanie pokarmowych IgG, które wskaże produkty nietolerowane, mogące być przyczyną twoich dolegliwości. Na podstawie wyników możliwe jest sprecyzowanie zaleceń żywieniowych, które będą oparte o produkty tolerowane. Tak spersonalizowane zalecenia pozwolą na celowaną i skuteczną dietoterapię oddziaływającą na cały organizm, wspierającą leczenie przewlekłych schorzeń.